Naar vorige bladzijde

Bridgen na de coronapauze

Tijdens de coronapauze heeft bijna de helft van onze vereniging zich een of meerdere keren vermaakt met StepBridge. Niet iedereen vond het even geslaagd, maar ik vond het een prima alternatief om toch lekker met bridgen bezig te kunnen zijn. Behalve met bridgen op de clubavonden organiseerden we dan met vrienden een eigen bridgeavond via step. En dat doen we nu overigens nog steeds af en toe. Gewoon spelen op step vinden we niet zo leuk, want dan kom je heel regelmatig vervelende mensen tegen.

Maar terug op de club werd ik geconfronteerd met een ‘nieuw’ fenomeen, namelijk het verzaken! Nieuw? Ja, want op StepBridge is dat niet mogelijk! De computer weigert een kaart te spelen in een andere kleur als je nog kunt bekennen. Dus toen ik op de club bij een verzaking geroepen werd dacht ik even: hoe was het ook al weer? Ook een onvoldoende bod was op step niet mogelijk, daar kom ik een volgende keer nog wel eens op terug.

Verzaken, ja, hoe was het ook al weer? Uitgangspunt is, ook in de spelregels, dat niemand expres verzaakt. Vaak weet de verzaker het zelfs nog niet als hij er op gewezen wordt.
Daarom spreken we de laatste twintig jaar ook niet meer over strafslagen maar over slagen die je moet overdragen. De bedoeling is primair om het nadeel voor de niet overtredende partij weg te nemen en tot een score te komen die zonder verzaking ook zou zijn ontstaan. Maar als een arbiter dat elke keer moet uitzoeken kost dat veel te veel tijd, dus wordt er uitgegaan van een paar basisregels:

-Over het algemeen moet de overtredende partij één slag overdragen na een voldongen verzaking.
-Behalve wanneer de overtreder door de verzaking de slag maakt, doordat hij onterecht troeft bijvoorbeeld: dan moeten er twee slagen overgedragen worden.

Over het algemeen wordt daardoor de schade redelijk hersteld, maar het kan voorkomen dat de niet overtredende partij dan toch nog flink benadeeld wordt.

Voorbeeld: je bent een zeskaart klaver aan het uitspelen. De tweede keer volgt een tegenspeler niet hoewel hij nog ♣V heeft. Vervolgens wint hij de derde slag met de ♣V. Die ♣V zou anders gevallen zijn onder de ♣H en in plaats van zes klaverslagen maak je er nu maar twee!
In dat geval zal de arbiter besluiten dat je alsnog recht hebt op deze zes slagen en het eindresultaat zo corrigeren.

Waarom is het belangrijk dat na een verzaking alleen de schade hersteld wordt?
Met name ook om de andere spelers niet te benadelen. Stel iedereen speelt een 4-contract, maar één partij heeft door een verzaking 4 plus 1 gemaakt. Dan heeft niet meer iedereen 50%, maar slechts 40%, vanwege die verzaking. Als de verzaking gecorrigeerd wordt naar 4-contract krijgt iedereen weer netjes 50%.

Als laatste punt nog: wanneer is een verzaking voldongen, of wel onherroepelijk?
Dat is als één van de spelers van de overtredende partij gespeeld of bijgespeeld heeft in de volgende slag.
Als de verzaking nog niet voldongen is mag die hersteld worden, maar mag ook de kaart die door de andere partij gespeeld is weer teruggenomen worden. Laat hier de arbiter ook naar kijken, want de niet reglementair gespeelde kaart zal een strafkaart worden.

Laat dus bij elke verzaking de arbiter komen om de situatie te beoordelen. Ga niet zelf pionieren, ook al denk je dat je na dit artikel precies weet hoe het moet.

Tot slot.
Toen ik pas ging bridgen, had ik daarvoor vaak geklaverjast. En na een verzaking moet je bij het klaverjassen alle punten inleveren die je gehaald hebt. Toen ik de arbiter erbij riep na een verzaking bij het bridgen, was ik een beetje verontwaardigd dat ik maar twee slagen extra kreeg……… . Ondertussen heb ik wat bijgeleerd!

Jaap Vogel

Naar vorige bladzijde